Yine damdan düşer gibi saçma sapan bir vergi ile karşı karşıyayız. Düşünüyorum, mantık arıyorum nereden tutarsam tutayım her tarafı elimde kalıyor. Vergi vergi vergi nereye kadar bu millete ızdırap olacak bilmiyorum. Bir kaç cümle ile nereye ne kadar vergi veriyor muşuz bi özetleyelim istedim.
Küçükken öğrendiğimiz verginin basit anlamı, devlete verilen paranın yol, su, elektrik şeklinde hizmet olarak geri dönmesiydi. Ama zaman ilerledikçe verginin anlamının dışına çıktığı, kabına sığmadığı taştığı ve artık can sıkıcı bir hale geldiğini görüyoruz. Bakalım vergi bize yol, su, elektrik olarak nasıl geri dönüyormuş?
Yol Olarak Dönmesi
Devlet bize duble yol yapıyor, otoyol yapıyor, köprü yapıyor. Bu yolu kullanmak için öncelikle bir araç satın almamız gerekiyor. Araç vergisi, 2002’den 2014’e kadar 12 yılda ortalama %86.3 artmış durumda. 100.000 TL’lik sıfır km bir aracın fiyatı Artan vergi ve diğer masraflarla 289.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Araç alımında alınan ilk vergiler %18 KDV, %25 ÖTV. Tabi bir kere vermekle biter mi? bitmez… Sonrasında yılda 2 kere MTV şeklinde devam ediyor. Trafik sigortasında ve kaskoda verilen vergileri söylemiyorum bile…
Aracı kullanmamız için içerisine dünyanın en pahalı mazot ve benzini ile doldurmak lazım. Benzinden alınan vergiler 2016 yılı itibari yüzde 66’yı aşarken, vergisiz satış fiyatları benzinde 1.57 lira, motorinde ise 1.60 lira. Kdv dahil fiyatları benzin 4.5 lira, dizel 3.8 lira. Yani yerin altından çıkarıp işleyip bize satan devletler, kendi devletimiz kadar kazanmıyor bile. Ne kadar acı bir durum.
Su Olarak Dönmesi
Vergimizle yapılan yolu, vergisini verip satın aldığımız araba ve yakıtı ile kullandıktan sonra sıra su hizmetine geldi. Rabbim kudretiyle tonlarca suyu gökten yağdırdıkca göller, göletler, nehirler doluyor taşıyor. Bizimkiler bizim vergimiz ile barajlar, toplama alanları inşa ediyor eyvallah… Fatura bi geliyor sanki adamlar yeniden üretip evimize getiriyorlar.
2016 itibari ile 4 kişilik bir ailenin ortalama 10 metreküp su sarfiyatına bağlı ücretlendirmesi aşağıdaki gibidir. Allah ın verdiği suya 40 lira bedel biçiyorlar. Bir de üstüne 10 lira vergi koyuyorlar. Hani bizim vergimiz ile bu baraj yapılmış? hizmet gelmişti? Yolda gelirken ne oluyorsa bir daha vergiye tabi oluyor. Su konusunda da hüsrana uğradık. Bir de elektrikte durum ne ona bakalım.
Elektrik Olarak Dönmesi
Belki de en büyük haksızlık elektrik bacağında yapılmaktadır. Barajlar kurulup biriken su para ile satıldığı gibi, üretilen elektrik de paralı olarak satılmaktadır. Evimize, fabrikamıza, ofisimize gelen elektrik faturasındaki vergiler, bedeller şunlar;
- Kullanım bedeli
- dağıtım bedeli
- kaçak bedeli
- bakım bedeli
- kayıp bedeli
- vergi
Bunlardan en can sıkanı kayıp bedeli. Doğudaki vatandaşlar her pencere altına koydukları klimalar ile püfür püfür serinlerken, bizim burada asgari ücretle çalışan vatandaşlarım onların kayıp kaçak kullanım bedellerini ödesin. Hem de bunu devlet büyük bir pişkinlikle yasalaştırarak söke söke alsın.
4 Haziran 2016 tarihli haber http://www.ntv.com.tr/ekonomi/elektrik-piyasasi-kanun-teklifi-yasalasti,0SGsMK39UUuxRPfotbQjaA
Demek ki vergimiz bize elektrik olarak da gelmiyor, kendi uyanık zanneden insanımsı canlıların yükü ile beraber kol gibi katlanarak geliyormuş.
Gelelim asıl mevzumuza. Bilen bilir, TRT kanalını izleyip radyosunu dinleyebilen cihazlardan bandrol ile vergi alınmaktaydı. Hatta sırf bu sebepten Türkiye’de satılan bazı model telefonların fiyatının yükselmemesi için radyo özelliği kapalı olarak gelmekteydi. Örneğin LG firması, G2,G3 ve G4 modellerinde dünya genelinde radyo özelliği bulunurken Türkiye’de satılan modellerinde bu özellik pasif olarak gelmekteydi. TRT World kanalının saçma sapan harcamaları ve devlet desteğinin tüketilmesi sonucu yeni kaynak arayışına girdiğini öğrendik. Bunun sonucunda ne yapsak ne yapsak dediler, parlak bi fikir ile internete giriş yapabilen tüm cihazlardan TRT bandrol parası alalım dediler. Akıllı saatler, tabletler, akıllı tv ler ve tabi ki telefonlardan ekstra bandrol parası alınması kararlaştırıldı. Ve bunu o kadar ani yaptılar ki hiç kimse ne olduğunu bile anlamadı. Sadece telefon alacaklar ekstra 300 lira vereceklerini görünce uyanabildiler.
Kısaca TRT Bandrolü artık sadece radyo / TV alıcısı olan telefonlardan alınmayacak, internete bağlanan tüm cihazlardan alınacak. Cihazlarda dahili radyo / TV alıcısı olmasa da, internet üzerinden radyo ve TV hizmeti alınabildiği için böyle bir uygulama değişikliğine gidildiği açıklandı. Çok mantıklı bir açıklama değil mi?
Telefonlar ne kadar zamlanacak?
Eğer firmalar devletin yeni kararı sonrası ortaya çıkacak olan yüzde 8’lik zammı sineye çekmedikleri sürece, telefonlara minimum yüzde 8’lik bir zam gelecek.
Bu da demek oluyor ki, 3499 TL fiyata sahip olan 16 GB’lık iPhone 6s Plus’ın yeni fiyatı 280 TL daha yükselecek ve 3779 TL seviyesine çıkacak.
Vergi konusunda ve konu uzamasın diye çok bahsetmediğim konuları incelemek ve okumak için Bülent Çebin Bey in yazısını okuyabilirsiniz.
https://www.linkedin.com/pulse/elektrik-faturas%C4%B1ndaki-vergiler-ve-bunlara-ba%C4%9Fl%C4%B1-hatalar-b%C3%BClent-%C3%A7ebin